Ingrediente
-
Maia
-
100 ml lapte călduț
-
30 g drojdie proaspătă
-
1 lingură miere
-
100 g Schär Mix C
-
Aluat
-
150 ml lapte călduț
-
150 g zahăr
-
400 g Schär Mix C
-
1 linguriță gumă de guar
-
1 linguriță coajă de portocală
-
2 ml extract de vanilie
-
60 g unt
-
Umplutură
-
100 g zahăr
-
1 linguriță coajă de portocală
-
1 lingură cacao
-
300 g nuci măcinate
-
2 linguri miere
-
200 ml lapte
-
Pentru uns
-
2 linguri lapte
-
1 gălbenuș de ou
Indicații
Pași
1
Gata
|
Într-un bol mare se toarnă laptele călduț. Amestecați drojdia cu mierea până când se combină complet într-un recipient separat. Se toarnă amestecul de drojdie peste lapte, cernând 100 grame de făină și amestecând. Se cerne încă o lingură de făină peste amestec, acoperind bolul. Se lasă amestecul la fermentat pentru 15 minute într-un loc călduț. |
2
Gata
|
Se combină laptele cu zahărul într-un recipient. Se cerne făina și guma de guar într-un castron mare. Se face o adâncitură în mijlocul făinii, turnați amestecul de lapte, oul, gălbenușurile, coaja de portocală, esența de vanilie și maiaua. Încorporați toate ingredientele și frământați aluatul cu mâinile, adăugând treptat untul. Aluatul se întoarce pe o suprafață de lucru tapetată cu făină și se frământați 10 minute. Se transferă înapoi în castron, se acoperă cu folie și se lasă într-un loc călduț 1 oră și 30 de minute sau până când își dublează volumul. |
3
Gata
|
|
4
Gata
|
Se răstoarnă aluatul pe o suprafață de lucru unsă cu ulei, se taie în două și se întinde într-un dreptunghi mare. Turnați jumătate din umplutură, întinzând-o pe toată suprafața aluatului, apoi rulați de la dreapta spre stânga. Se repetă procesul pentru cealaltă jumătate. Opțional, adăugați bucățele mici de rahat turcesc peste umplutură. Așezați cele 2 rulouri unul lângă celălalt și uniți-le ușor, aducând fiecare capăt unul deasupra celuilalt. Apăsați-le ușor până când se combină. |
5
Gata
|
Ridicați cozonacul și puneți-l într-o formă de pâine cu hârtie de copt. Folosiți un cuțit ascuțit pentru a marca ușor suprafața cozonacului, la un unghi de 45°, de 4 ori. Acoperiți forma și lăsați-o într-un loc călduț timp de 1 oră. Preîncălziți cuptorul la 180 °C și ungeți cozonacul cu un amestec de lapte și gălbenuș. Se coace timp de 50- 55 de minute sau până când trece testul scobitorii. |