Toate semnalele de intoleranta la gluten: Simptomele, diagnosticul și tratamentul

Intoleranța la gluten este o afecțiune des întâlnită, în care organismul reacționează negativ la gluten, o proteină ce se găsește în grâu, secară, orz și alte cereale. Această intoleranță poate să se manifeste în diferite moduri și poate avea un impact asupra diferitelor părți ale corpului.

În această postare, vom analiza toate simptomele intoleranței la gluten, precum și opțiunile de diagnostic și tratament.

Ce este intoleranța la gluten?

Intoleranța la gluten, cunoscută și sub numele de sensibilitate la gluten, este o tulburare în care organismul reacționează negativ la gluten. Această proteină se găsește în cereale precum grâul, orzul și secara. Intoleranța la gluten poate duce la atacarea mucoasei intestinului subțire de către sistemul imunitar, ceea ce poate cauza o varietate de simptome..

Simptomele intoleranței la gluten

Simptomele intoleranței la gluten pot varia foarte mult, iar unele persoane pot avea doar câteva simptome, în timp ce altele pot prezenta mai multe. Mai jos se regăsesc câteva dintre cele mai frecvente simptome ale intoleranței la gluten:

Simptomele digestive

  • Dureri și crampe abdominale
  • Balonarea și flatulența
  • Diareea sau constipația
  • Greața și vărsăturile
  • Pierderea poftei de mâncare

Simptomele pielii

  • Eczemă
  • Mâncărimi ale pielii
  • Dermatita herpetiformă, o erupție cutanată care afectează aproximativ 10% dintre persoanele cu intoleranță la gluten

Simptomele neurologice

  • Durerile de cap și migrenele
  • Amețeli și vertij
  • Ceață și confuzie mintală
  • Depresia și anxietatea

Simptomele musculo-scheletice

  • Dureri musculare și articulare
  • Slăbiciune și oboseală
  • Osteoporoza, o afecțiune în care oasele devin slabe și fragile

Alte simptome

  • Anemie prin deficit de fier
  • Pierderea sau creșterea în greutate
  • Dezechilibre hormonale
  • Infertilitate

Este important să rețineți că unele dintre aceste simptome pot fi cauzate de alte tulburări, așa că solicitați un diagnostic complet înainte de a presupune că intoleranța la gluten este cauza.

Diagnosticarea intoleranței la gluten

Singura modalitate de a diagnostica intoleranța la gluten este de a urma o dietă fără gluten. Aceasta presupune eliminarea din alimentație a tuturor alimentelor care conțin gluten timp de câteva săptămâni și apoi reintroducerea lor pentru a vedea dacă există o reacție. În acest timp, este important să țineți un jurnal alimentar pentru a urmări orice simptome.

Alte teste care pot ajuta la diagnosticarea intoleranței la gluten includ:

  • Teste de sânge pentru a verifica prezența anumitor anticorpi
  • Biopsy of the small intestine to look for damage to the villi, tiny structures that absorb nutrients

Tratament pentru intoleranța la gluten

Singurul tratament pentru intoleranța la gluten este o dietă strictă fără gluten. Aceasta înseamnă evitarea tuturor alimentelor care conțin gluten, inclusiv pâinea, pastele, cerealele și produsele de patiserie. Unele alimente procesate, cum ar fi sosurile, pansamentele și supele, pot conține, de asemenea, gluten, așa că este esențial să citiți cu atenție etichetele.

De asemenea, este esențial să vă asigurați că dieta este echilibrată și conține toți nutrienții necesari. Este posibil ca persoanele cu intoleranță la gluten să fie nevoite să ia suplimente pentru a suplini eventualele deficiențe.

Concluzia

Intoleranța la gluten este o tulburare care se poate prezenta în diferite moduri și poate afecta diferite secțiuni ale corpului.

Simptomele pot varia de la minore la severe și este esențial să primiți un diagnostic bun înainte de a presupune că intoleranța la gluten este vinovată.

Intoleranța la gluten poate fi tratată doar printr-o dietă riguroasă fără gluten, care poate fi dificil de urmat, dar care este necesară pentru o sănătate optimă.

Surse: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6630947/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8224613/

https://www.nolitafood.com/en-eu/blogs/gluten-free-1/celiac-disease-understanding-the-impact-of-gluten-sensitivity

https://gi.md/resources/articles/got-a-celiac-disease-diagnosis-whats-next

Radu Vasile

Celiac PRO since the age of 3 and the creator of "The Gluten-Free Recipes".

Share
Published by
Radu Vasile

Recent Posts

10 Sfaturi pentru a Cina în Siguranță de Crăciun ca și Celiac

Se apropie cel mai așteptat moment al anului. Pe măsură ce zilele devin tot mai…

7 luni ago

Boala celiacă: Înțelegerea simptomelor, diagnosticul și tratamentul

Boala celiacă este o afecțiune autoimună frecventă, dar adesea neînțeleasă, care afectează milioane de oameni…

1 an ago

Lista alimentelor fara gluten: Un ghid cuprinzător pentru o alimentație fara gluten

În acest articol, vă vom oferi o listă de alimente fără gluten, inclusiv câteva opțiuni…

1 an ago

Alcool fara gluten: Un ghid pentru a vă bucura de o băutură sigură și delicioasă

În acest ghid, vom explora tot ceea ce trebuie să știți despre alcoolul fără gluten,…

1 an ago

Ghid complet pentru un stil de viata fara gluten

Stilul de viata fara gluten a devenit din ce în ce mai popular de-a lungul…

1 an ago

Glutenul și problemele de stomac: Înțelegerea legăturii și găsirea unei ameliorări

În acest articol, vom explora legătura dintre gluten și problemele stomacale, cum să diagnosticăm și…

1 an ago

This website uses cookies.